Fructicultura de precisió
Innovació i sostenibilitat
Agroalimentària Mas Saulot innova en fructicultura de precisió aplicant els últims avenços tecnològics i sistemes de producció sostenibles i eco-responsables
La nostra visió a mig termini consisteix en instaurar la mecanització total del sector fructícola mitjançant la recol·lecció amb robot. Partim de la premissa de que és més simple adaptar la forma dels arbres a la mecanització que adaptar les màquines als arbres. Per aquesta raó estem apostant per les tecnologies internacionals del futur que us exposem a continuació.
Actualment estem desenvolupant el projecte de R+D+i CDTI IDI-20150008; Producció fructícola en mur amb costs controlats, cofinançat pel FEDER, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. La present estratègia es basa en la producció fructícola en mur amb costs reduïts i controlats mitjançant solucions específiques de mecanització de poda i aclarida.
Aquestes tècniques ens han permés constatar la bona adaptació de les diferents varietats plantades en doble eix i l’eficiència i eficàcia de les operacions de tall mecanitzades: la poda d’estiu, la poda d’hivern i l’aclarida de flor. Es tracta d’una tècnica que anirem incorporant a poc a poc al llarg dels propers anys i a mesura que es plantin camps de pomeres, ja que no és possible adaptar les planatacions d’un sol eix ja existents.
Qui sap què ens depara la pròxima dècada? Tot i que és incert, tot apunta a una collita mecanitzada; robots que, gràcies als infrarojos, colliran i enregistraran la informació de les pomes. Als botons de sota d’aquest text hi trobareu dos enllaços dels prototips més avançats en els que actualment s’està treballant.
Instal·lació de panells fotovoltaics
Al llarg dels últims anys hem instal·lat panells fotovoltaics a les nostres intal·lacions. A continuació us deixem l’enllaç per a consultar l’informe per instal·lacions que superen els 100 kw de potència de generació.
Sistemes de tractament de precisió i tècniques de maneig de l’inòcul per a racionalització de l’ús de fitosanitaris en el control del motejat de la pomera
Una de les problemàtiques que presenta la producció de poma a la zona de Girona és el motejat, causat pel fong Venturiainaequalis i el qual condiciona significativament la viabilitat del cultiu de la poma. A la zona de Girona, el control del motejat concentra més del 80% dels tractaments fitosanitaris. Un dels punts crítics pel maneig de la malaltia és controlar les infeccions primàries que es desenvolupen durant la primavera.
Una manera molt eficaç per limitar o reduir les infeccions primàries és reduint l’inòcul primari, mitjançant el sanejament de les finques, i realitzant els tractaments segons models de predicció agroclimàtics (els més coneguts son el de Mills i el model RIMpro), que indiquen les condicions favorables perquè prosperin les infeccions. Tot i així, el nombre de tractaments fitosanitaris per a controlar la malaltia encara és molt elevat, i en el context actual a Europa, on la reducció en l’ús de fitosanitaris serà una imposició a curt termini, és primordial desenvolupar i definir noves estratègies de control del motejat que permetin una reducció significativa del nombre i de l’impacte dels tractaments fitosanitaris.
Per a saber-ne més consulta aquest document.
Amb el finançament de: Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022. Ordre ARP/113/2021, de 20 de maig, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts a la cooperació per a la innovació a través del foment de la creació de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles i la realització de projectes pilot innovadors per part d’aquests grups, i Resolució ACC/1660/2021, de 27 de maig, per la qual es convoca l’esmentat ajut.