Els efectes positius de l’onada de fred

El canvi climàtic actual comporta hiverns menys freds, fet que afecta a les produccions fructícoles. Actualment estem submergits en una onada de fred, ¿com afecta a les collites?

La majoria d’espècies d’arbres fruiters són de fulla caduca. Això suposa una adaptació a les temperatures del territori on creixin per tal de poder sobreviure. Quan arriben les baixes temperatures hivernals, entren en una espècie de repòs –conegut com a hores de fred- necessari tan per a poder sobreviure com per a poder oferir un brot i una flor adequades.

Així doncs, els fruiters necessiten entre 700 i 1.000 hores de fred per sota de 7º per oferir un correcte desenvolupament del color i la qualitat dels seus fruits. Particularment, aquest fet afecta a les varietats de pomes vermelles Gala, Fuji, Red Delicious i Pink Lady.

El canvi climàtic a les collites catalanes

El canvi climàtic està fent veritables estralls sobre les collites catalanes. Si els arbres no assoleixen les hores de fred necessàries, aquest fet repercuteix en la collita i suposa pèrdues econòmiques molt importants pels productors. A més, la manca de freds rigorosos podria fer que algunes plagues puguin sobreviure a l’hivern i això canviaria completament la temporada fructícola. Sens dubte, tot un repte pels productors i tècnics.

Aquest any, però, degut a la onada de fred que estem vivint, els arbres estan en procés d’adquirir les suficients hores de fred; un aspecte absolutament positiu per la collita de pomes d’aquest 2017.